آشنایی با هنر مس و پرداز
مراحل پرداز روی مس و تولید ظروف مس و پرداز
مس و پرداز مس و پرداز؛ بازی رنگها در هنر ایران است. نام دیگر هنر مس و پرداز نقاشی روی مس است. این هنر که نوعی نقاشی روی ظروف مسی است، از میناکاری الهام گرفته و می توان آن را زیر مجموعه ی هنر میناکاری روی مس به شمار آورد. علت نام گذاری آن این است که پرداز روی مس را می توان تلفیقی از هنر میناکاری با مس پرداخت شده در نظر گرفت. در واقع باید گفت مس و پرداز یک هنر نو تازه کشف شده و جدید است. با اینکه گذشته این هنر به میناکاری چند هزار ساله باز میگردد، اما این سبک از نقاشی بسیار تازه است که ترکیب دو هنر مس گری و میناکاری پرداز است که توانسته طرفداران زیادی را به خود جذب کند.
خم کاری مس: این مرحله به عنوان مرحله اولیه برای تهیه ظرف مسی می باشد. فلز مس در قالب ظروف مختلف با میزان خلوص بالا و ضخامت مناسب خمکاری می شود.
مینا کاری پرداز و نقاشی: در مرحله دوم عملیات نقاشی میناکاری پرداز با استفاده از رنگهای مورد استفاده در هنر میناکاری بر روی ظروف مسی انجام می شود. این مرحله یکی از مراحل اصلی در ساخت ظروف مس و پرداز است، زیرا نقاشی ها و پردازهای آن باید با دقت و ظرافت خاص صورت گیرد. هر چه قدر ظرافت و زیبایی نقاشی انجام شده و رنگهای مورد استفاده زیباتر باشد، ارزش هنری کار بالاتر است.
ساب خوردن: دستگاه ساب یکی از ابزارهای اصلی در مس و پرداز است که ظروف مس پرداز توسط آن از انواع چربی و جرم پاک شده و به خوبی براق می شوند.
لایه پلی استر: مرحله آخر مربوط به حفاظت از ظروف است. برای حفاظت از ظروف مس پرداز بر روی سطح آنها پلی استر با کیفیت مناسب به صورت یکنواخت قرار می گیرد. این لایه علاوه بر محافظت از ظرف موجب ماندگاری بالای رنگهای مورد استفاده می شود و قابلیت شست و شوی آن را تقویت می کند.
محصولات ظروف مس و پرداز
محصولات مس و پرداز از تنوع بالایی برخوردار است که شامل : انواع گلدان، بشقاب، تنگ، شکلات خوری، شیرینی خوری، کاسه آجیل، ست شکلات خوری، آینه شمعدان و … می باشد.
تفاوت میناکاری و مس و پرداز
اولین تفاوت این دو هنر در مراحل آماده سازی ظروف مسی است. در میناکاری پیش از نقاشی ظروف را لعاب می دهند اما در مس و پرداز این کار را نمی کنند؛ بلکه پس از کوره دهی ظروف، نقاشی ها روی بدنه ی مسی آنها نقش می بندند. دوم اینکه مس و پرداز دقت بیشتری می خواهد و علت آن این است که مراحلی مانند سوهان کاری و پرداخت از مراحل کار حذف شده اند. دقت و تمرکز هنرمند باید جبران مراحل حذف شده را بکند تا نقش و رنگ روی ظروف دقیق و منظم باشند.
تفاوت دیگر در رنگبندی ها و نقش های روی ظروف می باشد. طراحی روی مس در مس و پرداز درشت تر، با خطوط و دوایر کمتر است و در عین حال برجسته تر و آشکارتر می باشد. در رنگبندی ظروف میناکاری بیشتر از رنگ آبی استفاده می شود و تضاد رنگی در آنها به چشم نمی خورد. در صورتی که در مس و پرداز تضاد رنگی بیشتر به چشم میخورد و این مساله و تنوع ایجاد شده نیاز مشتریها با سلایق مختلف را بیشتر پوشش می دهد.